Ajattelin aloittaa ensimmäisenä koulutuspuolen kirjoituksen, kerron ensin tokosta yleisesti omin sanoin ja myöhemmin käyn liikkeitä läpi tarkemmin. Sääntöihin en pureudu nyt vaan käyn jokaisen liikkeen yhteydessä myös sihen liittyvän säännön läpi.

 

Tottelevaisuuskoulutus on yleinen koulutusmuoto koiraihmisten keskuudessa ja hyvin suosittu, sitä harrastavat monenlaiset ihmiset ja kaikenrotuiset koirat. 

Tottelevaisuuskoulutuksessa tärkeää on koiran ja ohjaajan yhteistyö ja että heillä on mukavaa yhdessä. Koiran on oltava motivoitunut ja ohjaajan iloinen. Kukaan ei halua katsella synkkää ohjaajaa käskyttämässä hapanta koiraa. 

Koulutus on hyvä aloittaa jo pentuna, monista liikkeistä on hyötyä myös arjessa. Tärkeäähän on, että koira osaa odottaa rauhassa oli kyse mistä vain niin tässä monet käskevät koiransa odottamaan istuessa. Tottelevaisuuskoulutuksessa opetellaan paikallaistumista, sekä istumaan menemistä, tärkeää eikö?

Tottelevaisuuskokeesta sen verran, että minun mielestäni ei kannata hätiköidä asian kanssa, menee kokeeseen kun oikeasti tuntee olevansa valmis ja tietää että myös koira on valmis. Milloin koira on valmis? Kun koira tekee työtä sinulle etkä sinä sille, eli kun koira on oikeasti motivoitunut liikkeisiin ja tekee niitä enemmän kuin mielellään silloin koira on minusta valmis. Entä milloin itse on valmis? Sitä ei tiedä kukaan muu kuin sinä itse. Sen tuntee. Kun et jännitä oman kouluttajasi edessä, silloin. Entä jos treenaakin omalla takapihalla? Häiriinnytkö jos joku tienvieressä katselee sinua ja koiraasi treenaamassa, et ole silloin valmis. Minun mielestäni on kyettävä olemaan oma itsensä kentällä, kun sielä on niitä silmäpareja kuitenkin katsomassa tilannetta ja ethän sinä heitä tunne. Kaiken pitää antaa edetä omalla painollaan, ei koiran tarvitse olla kisavalmis vuoden ikäisenä jos et sitä halua. Sinulla ja koirallasi on kuitenkin useita vuosia aikaa kisata joten turha kiirehtiä pääsemään EVL-luokkaan.

Itse koetilanne, mitä sielä tapahtuu ja miten toimia? Kokeissa käydään liikkeet läpi ohjatusti, yleensä aloitetaan paikkamakuulla ajalla 2-4min. Liikkuri eli liikkeenohjaaja hoitaa käskytyksen ja kertoo mitä pitää tehdä, on myös hyvä käydä itse rata läpi ennen omaa vuoroa sillä myös liikkuri voi tehdä virheen käskytyksessä. Kokeen aikana koiraa ei saa palkata leluilla eikä nameilla, palkat ovat kiellettyjä kokeen aikana.

 

Tottelevaisuuskoe ei ole koiralle fyysisesti raskas, mutta koira väsyy ollessaan koko ajan käskyn alla ja joutuu päällänsä miettimään mitä sinä haluat hänen tekevän saadakseen palkan. 

Mistä sitten tietää olevansa niin tyytyväinen, että koira ansaitsee palkan? Itse palkkaan koiran kun se tekee niin kuin haluan ja jos joudun miettimään tekikö koira oikein, niin en palkkaa. Pennun koulutuksessa tulisi olla hieman anteeksiantavaisempi. Kun pennulle lähtee opettamaan on lähdettävä pienistä vaatimuksista. Rimaa tulee korottaa pikkuhiljaa teidän edetessä koirakkona (=koira+ohjaaja), ei saisi jäädä junnaamaan paikalleen, vaan kun tavoite on saavutettu, voi iloita siitä hetken ja ylläpitää sitä, kunnes rimaa on jälleen kerran nostettava seuravalle tasolle. 

Mitä liikkeitä tottelevaisuuskokeessa sitten on?

Alokasluokka ALO; luoksepäästävyys, paikallamakuu, seuraaminen kytkettynä, seuraaminen taluttimetta, maahanmeno seuraamisen yhteydessä, luoksetulo, seisominen seuraamisen yhteydessä, estehyppy.

Avoin luokka AVO; paikallamakuu, seuraaminen taluttimetta, maahanmeno seuraamisen yhteydessä, luoksetulo, seisominen seuraamisen yhteydessä, noutaminen, kauko-ohjaus, estehyppy.

Voittajaluokka VOI; paikallamakuu, seuraaminen taluttimetta, istuminen seuraamisen yhteydessä, luoksetulo, lähettäminen määrätylle paikalle ja luoksetulo, noutaminen esteen yli hypäten, metalliesineen noutaminen, tunnistusnouto, kauko-ohjaus.

Erikoivoittajaluokka EVL; istuminen ryhmässä 2min, paikallamakuu 4min, vapaana seuraaminen, seisominen, istuminen ja maahanmeno seuraamisen yhteydessä, luoksetulo, seisominen ja maahanmeno, lähettäminen ohjattuna eteen, maahanmeno ja luoksetulo, ohjattu noutaminen, metalliesineen nouto ja hyppääminen esteen yli, tunnistusnouto, kauko-ohjaus.