Eli näitä jääviä liikkeitä. Jäävät liikkeet tapahtuu seuraamisen yhteydessä ja näitä ovat maahanmeno, seisominen ja istuminen. Koiran tulee suorittaa liike heti käskyn saatuaan, koira ei saa liikkua yli kaksi omaa mittaansa käskyn jälkeen. 

Näitä on helppo lähteä opettamaan. Ensin aloitetaan liikkeen perusteista eli mitä sen koiran pitää tehdä. 

Aloitetaan maahanmenon opettamisella. Koiran tulee maata maassa suorassa linjassa, ei mitenkään kallellaan eli siis lonkallaan koira ei saisi maata, tämä on hyvä opettaa heti alusta alkaen. Maahanmenoa voi opettaa monella tavalla ja koiralla saattaa lestää oma aikansa, että tajuaa mitä pitäisi tehdä. Eli, otetaan palkka käteen ja kiinnitetään koiran huomio sihen, käsi lasketaan maahan, jolloin koiran kuono seuraa palkkaa, liikutetaan kättä maata pitkin etujalkojen väliä kohti jolloin koiran on pakko josain vaiheessa painaa etupää maahan ja perässä tulee takapää. Tässä vaiheessa koiraa kehutaan ja palkataan ja kuten muissakin harjoituksissa, tehdään alkuun vain muutamia toistoja ja lopetetaan onnistuneeseen suoritukseen. Mikäli yrityksistä huolimatta koira ei tällä tekniikalla mene maahan niin kokeilisin seuraavaa, ohjaaja menee istumaan haara-asentoon maahan ja nostaa toisen jalan koukkuun ja koukuttelee koiraa palkan avulla sukeltamaan jalan alta jolloin koiralla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä maahan, näitä toistetaan muutamia kertoja ja siirrytään edellä olevaan harjoitukseen, kun koira on ymmärtänyt että kun palkka on maata kohti niin mennään maahan. Kun koira tajuaa mahanmenon idean, otetaan käsky mukaan, aluksi koira totutetaan käskyyn sanomalla käskysana samalla hetkellä kun koira lyö takapäänsä maahan. Maahanmenoa vaiheutetaan asteittain kättä pikkuhiljaa nostamalla ylemmäs kunnes ollaan itse täysin suorassa jonka jälkeen tätä aloitetaan harjoitella liikkeestä, tästä alempana.

Istuminen tapahtuu helposti, kun perusasento on jo hallussa. Istumista voidaan opettaa mm. seuraavalla tekniikalla. Otetaan palkka käteen ja kiinnitetään koiran huomio siihen, palkkaa viedään koirasta hieman ylöspäin ja taaksepäin, jolloin koira istahtaa. Käsky otetaan mukaan samoin kuin maahanmenossa.

Seisomisen opettelu on mielestäni helppo ottaa heti liikkuessa mukaan. Otetaan palkka ja kiinnitetään jälleen koiran huomio sihen. Ohjaaja peruuttaa ja koira tulee palkan perässä, pysähtyessä työnnetään palkkaa kohti koira jolloin se pysähtyy ja sanotaan käsky, palkkauksessa oltava nope, jotta koira ei tee mitään väärää esim. mene istumaan. Käden paikka ohjaajalla on tässä melko haastava, mikäli käsi on liian ylhäällä, näin ollen koira istuu ja mikäli liian alhaalla menee koira maahan. On siis etsittävä itse se käden oikea paikka ohjauksessa. 

Sitten se liikkuminen, aloitetaan helposta, eli ohjaaja peruuttaa ja koira seuraa sanotaan käsky jolloin koiran tulisi tehdä käskyn mukaisesti, alkuun voidaan tarvitä kättä avuksi, jolloin koira ymmärtää nopeammin. Heti kun koira suorittaa liikkeen, palkataan. Kun koira taas ymmärtää idean, lähdetään matkaa pidentämään pikkuhiljaa ja kättä häivytetään hiljalleen. Seuraavaksi lisätään tämä seuraamiseen, tämä tapahtuu samalla tavalla kuin peruuttamalla liikkuminen, eli hiljalleen matkaa pidennetään ja kättä häivytetään mikäli sitä tarvitaan.

Sitten taas hieman havainnollistamiskuvia:

Toko%20liikkeest%C3%A4%20j%C3%A4%C3%A4v%

Ensi kerralla otetaan jälleen ruokailua ja haasteena 50/50 puuropohjalla.