Kaikki lähtee perusasennosta, jokainen liike lähes poikkeuksetta lähtee perusasennosta. 

Koiralle on hyvä opettaa perusasento ennen muita liikkeitä, miksi? Kuten yllä, siitä kaikki alkaa. Mikä se on ja miten se opetellaan? 

Opeta koirasi istumaan ennen tätä ja katso että se istuu suorassa eikä lonkallaan, kun tämä sujuu jo hyvin on aika siirtyä perusasennon hiomiseen. 

Perusasennossa koira istuu ohjaajan vasemmalla puolella. Koiran lavat sekä ohjaajan polvet ovat samassa linjassa sivulta katsottuna, tämä on syytä muistaa kun lähtee tätä treenaamaan, pisteet voivat vähentyä mikäli koira on liian edessä tai liian takana. Oikea sijainti vaikuttaa muös seuraamiseen -> liian edessä oleva koira saattaa edistää seuraamisessa ja liian takana oleva koira taas jätättää. Muuta, koiran on istuttava suorassa linjassa, koiran takapuoli ei saa olla mitenkää ohjaajan takana tai poispäin kääntyneenä. Kaiken tämän lisäksi koiran tulee olla kontaktissa ohjaajaansa, koiran ei kuulu haistella tai katsella ympäriinsä ollessaan perusasennossa. Koiran etäisyys ohjaajasta tulee olla minimaalinen, pienillä koirilla väliä saa olla n.20cm kontaktin helpottamiseksi.

TOKOa-normal.jpg

 

Aloitetaanpas se treenaaminen. Ensin päätät tekniikan mitä haluat jatkossa käytettävän, tuleeko koira perusasentoon takakautta kiertäen vai suoraan vasemmalle, jälkimmäistä tekniikkaa suositellaan nykyään enemmän. Eli otetaan palkka vasempaan käteen ja houkutellaan koira palkan avulla viereen vasemmalle, nostetaan palkkaa hiemaan jolloin koira istahtaa paikalleen, jo seisoessa huomaa onko se koiran lapa oikeassa paikassa. Koiran istahtaessa sanotaan käskysana, mikä siihen sitten ikinä onkaan valittu (esim. "vasen", "viereen", "sivu"). Tehdään muutama toisto ja lopetetaan onnistuneeseen suoritukseen. 

Perusasentoa on treenattava aktiivisesti koko koiran eliniän, mikäli aikoo koiran kanssa harrastaa tavoitteellisesti. Tätä on hiottava aina, ollaan siitten missä luokassa tahansa. Tästä on tehtävä koiralle kiva asia, vaikka itseä kiinnostaisikin treenata muuta on myös muistettava tämä "Kaikki lähtee perusasennosta"

Seuraavaksi otetaan blogiin kirjoituksen aiheeksi ruokinta, jonka jälkeen jatketaan taas tottelevaisuudella. Käydään esin toko läpi ja jatketaan sen jälkeen muilla harrastuksilla.