Nyt kun kaikki osaamme perusasennon ja koira on kontaktissa sen aikana, voidaan aloittaa seuraamista ja käännöksien tekoa.

Ensimmäisenä seuraaminen; Koira on perusasennossa ohjaajan vasemmalla puolella, liikkeelle lähdetään askel kerrallaan. Alkuun koiraa pitää houkutella palkan avulla liikkumaan, kun päätätte liikkua kerro koiralle mitä tapahtuu, voit valita tähän jälleen käskyn mikä voi olla myös sama kuin perusasennon käsky, jonka paikan koira tietää ja kun koira sen kuulee, niin pyrkii se olemaan oikeassa paikassa vaikka liikkuisitte. (Käskyinä voi olla esim. "sivu" tai "seuraa"). Ennen liikkumista, varmista että myös koira on valmis, eli oikeassa paikassa ja kontaktissa, itse suosittelen lähtemään liikkeelle vasemmalla jalalla. Otetaan yksi askel ja jäädään perusasentoon. Liikettä tehdään muutamien toistojen sarjoissa ja jälleen pidetään huolta että teillä on koiran kanssa kivaa eikä siitä tule "pakkopullaa". Käskyä on hyvä toistaa aina liikkuessa useita kertoja, jotta koira ymmärtää mitä tulee tapahtumaan. Seuraamisen yhteydessä on tärkeää yrittää palkata koiraa sen liikkuessa eikä vasta liikkeen päätyttyä. Matkaa pidennetään hiljalleen, aina kun jokin matka sujuu jo ongelmitta. 

Seuraavana käännöksiä; Ensin käännytään paikallaan vasemmalle. Eli koira taas perusasentoon vasemmalle puolelle ja kuten seuraamisessa koiraa pitää hieman avittaa liikkumaan. Vasemmalle kääntyessä, liike alkaa ohjaajan oikealla jalalla, jonka jälkeen vasen jalka sekä koira tulevat perässä. Oikealle kääntyessä ensin tulee vasen jalka ja koira ja viimeisenä oikea jalka. Helppoa eikö? Alkuun voi olla ongelmana, että koira jää vinoon käännöksissä, mutta tämä on helppo korjata, helpotetaan koiralle hieman, otetaan hieman pidempi askel jotta koira saa oikaistua itsensä suoraan ja tästä lähetään vaikeuttamaan asteittain. Nuorta koiraa tai pentua kouluttaessa ei koiralla ole vielä peräpää täysin hallinnassa ja näitä tulisi treenata erikseen, jotta koira kykenee tekemään käännökset peräpään avulla ja saadaan vaikeutettua eli pienentämällä ohjaajan askelta käännöksessä. Miten sitä takapäätä sitten treenataan? Mitä ajattelisitte että mihin koira tarvitsee peräpäätään, no niihin kääntymisiin, eli opetetaan koira pyörimään itsensä ympäri molempiin suuntiin, toisena treeninä voi opettaa koiran peruuttamaan, tätä ei kannata ottaa pitkiä matkoja ainaakaan alkuun. Lisänä vielä, etttä nämä toimivat myös osana koiran lämmittelyä ennen ja jälkeen treenien. 

Viimeisenä nämä kaksi liikettä yhdistetään eli koira otetaan seuruuseen ja seuraamisen aikana liikkuri käskyttää kunnes pitää kääntyä. Missä vaiheessä liikkurin käskyt tulee toteuttaa? EI tietenkään heti käskystä, koska et ehdi koirallesi kertomaan mitä tapahtuu. Eikä myöskään monien askelten jälkeen. Vauhtia voi hidastaa hivenen, jolloin koira ymmärtää, että nyt tapahtuu jotain ja hidastaa itse, jonka aikana käännytte ja otatte normaalin vauhdin ja odotatte seuraavaa käskyä liikkurilta.

Huomiona tähän kaikkeen voisin vielä kertoa, että opettakaa koira liikkumaan teidän vasemman jalan tahtiin, eli aina kun vasen jalkasi liikkuu, niin liikkuu myös koira!

Pistetään kuva havainnollistamaan tekstiä hieman.

Toko%20seuruu%20%2B%20k%C3%A4%C3%A4nn%C3

Seuraavalle kerralla jälleen ruokailemista, ja otetaan 50/50 malli esille ja sen toteuttaminen käytännössä.